Ile stopni dla danego sinusa z określonym przedziałem
Matematykan: Jak obliczyć ile stopni MA α którego sinus to √22 dla α∊(π2;π)?
13 sty 22:23
Bogdan:
| | √2 | |
Stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków, zapis jest czytelniejszy, sinα = |
| |
| | 2 | |
13 sty 22:25
Bogdan:
| | √2 | |
dla jakiej miary kąta α sinα = |
| ? |
| | 2 | |
13 sty 22:27
anusia: α=45 stopni kątowych ,w radianach α=π/4 ,ale to nie należy do przedziału

π/2, π)
α=π/2+π/4 policz tę sume
13 sty 23:34
Bogdan:
| | 1 | | π | | √2 | |
sin(π − |
| π) = sin |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | 1 | | 3 | |
jeśli α∊( |
| , π), to α = π − |
| π = |
| π |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
14 sty 00:59
anusia: α=135 stopni kątowych
14 sty 02:00