| 1 | 17 | |||
Znajdz wspolna miare odcinkow o dlugosciach | i | |||
| 6 | 15 |
| 5 | 34 | |||
bedzie a= | b= | |||
| 30 | 30 |
| a | b | |||
Bo w a) czyli dlugosci odcinkow 2 i 7 to x= | = | i tu x=1 bo a=2*|x|=2 i | ||
| 2 | 7 |
| 2IxI−1 | |
=1 | |
| 3 |
| m | 17 | m | 1 | |||||
Bo jesli skorzystamy z tego warunku |b|= | *|a| to | = | * | to | ||||
| n | 15 | n | 6 |
| m | 17 | 1 | m | 17 | ||||||
= | : | to | = | *6= 6,8 i tutaj sie zatrzymalem | ||||||
| n | 15 | 6 | n | 15 |
| 1 | 1 | |||
a= | =5* | |||
| 6 | 30 |
| 17 | 1 | |||
b= | =34* | |||
| 15 | 30 |
| 1 | ||
Istnieje odcinek c= | a , taki, że obydwa odcinki a i b sa wielokrotnościami tego | |
| 30 |
| m | ||
Obliczenie tego stosunku | to w sumie nic nie dalo (czy mozna cos bylo z tego zrobic ? | |
| n |
| m | 68 | 34 | ||||
dalo bo mamy | =6,8= | = | i mamy m=34 i n=5 | |||
| n | 10 | 5 |
| 1 | 1 | |||
a= | =10* | |||
| 6 | 60 |
| 17 | 1 | |||
b= | =68* | |||
| 15 | 60 |
| 1 | ||
czyli istnieje taki odcinek c= | a , taki ze obydwa odcinki a ib sa wielokrotnosciami | |
| 60 |
| n | ||
tam piszse ze |c|={m}{n}|a| i | −ulamek nieskracalny | |
| n |
| m | m | |||
Ma byc dokladnie tak |c|= | |a|i | nieskracalny (troche sie spieszylem do taty) | ||
| n | n |