Ekstrema/ monotoniczność
Ola: Proszę o wytłumaczenie zadania:
a) Wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)=(X2)/2(x−3)
b) oblicz najwiekszą i najmniejszą wartośc funkcji w przedziale <−3 ; 1/2 > krok po kroku,
dziękuje z góry, Ola
13 sty 22:15
ax:
−policz pochodną
−warunek konieczny
−warunek dostateczny
−określ ekstrema
−opisz monotoniczność
13 sty 22:19
Przemo: Dziedzina funkcji
Pochodna y=
Tworzymy równanie y`=0
Wykres y`
Nanosisz dziedzinę, + −, ↗ ↘, max min
13 sty 22:24
Przemo: Eksrema globalne podobnie
Liczysz y`
Równanie y`=0
Jak obliczysz iksy w równaniu i należą one do przedziału to podstawiasz pod funkje y=..
potem podstawiasz pod funkcje y=... określony przedział i z tych wyników określasz największą i
najmniejszą wartość
13 sty 22:31
Przemo: Rozumiesz
13 sty 22:35
Ola: pochodna mi nie wychodzi

jakis kosmos a nie wiem czemu..
14 sty 01:31