Proszę o wytłumaczenie
Ola: Proszę o wytłumaczenie zadania:
a) Wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)=(X
2)/2(x−3)
b) oblicz najwiekszą i najmniejszą wartośc funkcji w przedziale <−3 ; 1/2 >
krok po kroku, dziękuje z góry, Ola
Janek191:
| | x2 | |
f(x) = |
| ; x ≠ 3 |
| | 2(x − 3) | |
Pochodna
| | 2 x*( 2 x − 6) − x2*2 | | 4 x2 − 12 x − 2 x2 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (2 x − 6)2 | | (2 x − 6)2 | |
| | 2 x2 − 12 x | | 2x*( x − 6) | |
= |
| = |
| |
| | ( 2 x − 6)2 | | (2 x −6)2 | |
więc
f '(x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 6
W punkcie x
1 = 0 pochodna zmienia znak z + na − , czyli funkcja ma wtedy
maksimum lokalne,
W punkcie x
2 = 6 pochodna zmienia znak z − na + , czyli funkcja ma wtedy
minimum lokalne.
Ze znaku pochodnej wynika,że funkcja rośnie w: ( −
∞ ; 0) , ( 6; +
∞ )
oraz funkcja maleje w: ( 0; 3) , ( 3; 6 )