karo_linka: logx-1/2log(x-1/2)=log(x+1/2)-1/2log(x+1/8)
19 paź 23:01
Marcin: najpierw założenia
x>0
x-1/2>0
x+1/2>0
x+1/8>0
z wszystkich razem wychodzi że x∈(1/2 ; +∞)
Mnożymy razy 2 i przekształcamy
2logx - 2 log (x+1/2) = log (x-1/2) - log (x+1/8)
2(logx - log (x+1/2)) = log (x-1/2) - log (x+1/8)
2log[x/(x+1/2)] = log[(x-1/2)/(x+1/8)]
log[x/(x+1/2)]2 = log[(x-1/2)/(x+1/8)]
[x/(x+1/2)]2 = (x-1/2)/(x+1/8) robimy z proporcji
otrzymujemy rów kwadratowe
11x2 - 2x -1 = 0
z tego x1 = (1+2√3)/11 x2 = (1-2√3)/11
x2 nie spełnia założenia więc jedynym rozw jest x=(1+2√3)/11
19 paź 23:16