płaszczyzny
Lukas:
Znaleźć równanie normalne i parametryczne płaszczyzn
a) przechodzących przez punkty P=(1,−1,0) Q=(2,3,7) R=(4,0,1)
PQ=[1,4,7]
PR=[3,1,1]
−8x+20y−11z+28=0
13 sty 21:44
Mila:
PQ→xPR→=[−3,20,−11]
Sprawdź i podaj jaki masz problem.
13 sty 22:01
Lukas:
Mi wyszło [−8 ,20,−11]
I nie wiem jak parametryczne rówananie napisać
13 sty 22:03
Mila:
i j k i j
1 4 7 1 4
3 1 1 3 1
W=4i+21j+1k−1j−7i−12k=−3i+20j−11k
Najpierw to ustalmy potem będzie dalsze rozwiązywanie.
13 sty 22:14
Lukas:
Już wiem gdzie sie walnąłem 4−7 =−3
13 sty 22:15
Mila:
No dobrze.
π: −3x+20y−11z+23=0 równanie ogólne płaszczyzny
P=(1,−1,0)∊π
PQ=[1,4,7]
PR=[3,1,1]
x=1+1t+3s
y=−1+4t+1s
z=0+7t+1s równanie paraametryczne
t,s∊R
13 sty 22:22
Lukas:
a jak napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A (−2,5,4) oraz zawierającej oś
oz ?
13 sty 22:23
Mila:
Jeszcze nie masz normalnego równania tej płaszczyzny, napisałeś?
13 sty 22:32
Lukas:
Poprawię sobie w wolnej chwili, mało czasu mam więc chcę jak najwięcej zadań na forum zrobić ?
13 sty 22:38
Mila:
2) Np. tak
A=(−2,5,4)
Wybierasz B∊osi OZ
B=(0,0,4)
AB→[2,−5,0]
Wektor kierunkowy osi OZ
k→=[0,0,1]
n→=k→xAB→[0,0,1]x[2,−5,0]=5i+2j=[5,2,0] wektor prostopadły do szukanej płaszczyzny.
Równanie płaszczyzny:
Q: 5*(x+2)+2*(y−5)+0*(z−4)=0
5x+10+2y−10=0
5x+2y=0
13 sty 22:44
Mila:
Nie chodzi o poprawienie, lecz inny typ równania płaszczyzny.
αx+βy+γz+δ=0 , gdzie α,β,γ to kosinusy kierunkowe prostej prostopadłej do płaszczyzny.
13 sty 22:47
Lukas:
Tego nie znałem, mogę jeszcze jakieś zadania wrzucić ?
13 sty 22:49
Lukas: 8. Wyznaczyć punkt przecięcia:
(a) prostej l : x = t, y = 1 − 2t, z = −3 + 2t (t ∈ R) oraz płaszczyzny π : 3x − y − 2z − 5 =
0;
13 sty 23:05
Mila:
Do zadania (1)
Równanie normalne π:
π: −3x+20y−11z+23=0 /*(−1) równanie ogólne płaszczyzny
3x−20y+11z−23=0
[3,−20,11] wektor prostopadły do płaszczyzny
N=
√32+202+112=
√530 współczynnik normalizujący
| 3 | | 20 | | 11 | | 23 | |
| *x− |
| y+ |
| z− |
| =0równanie normalne płaszczyzny π. |
| √530 | | √530 | | √530 | | √530 | |
13 sty 23:08
Mila:
8) Podstawić do równania płaszczyzny, obliczyc t i wstawić do równania prostej, to otrzymasz
punkt przebicia.
13 sty 23:10
Lukas:
Ok, dziękuję ślicznie
13 sty 23:15
Mila:
13 sty 23:18
Lukas:
ostatnie
Uzasadnić, że obrót na płaszczyźnie R
2 wokół początku układu współrzędnych o kat ϕ jest
przekształceniem liniowym. Znaleźć macierz tego obrotu w bazach standardowych.
(b) Pokazać, że symetria względem osi Oz w przestrzeni R3
jest przekształceniem liniowym. Znaleźć
macierz tej symetrii w bazach standardowych.
13 sty 23:26
Gray: Liczby zespolone miałeś? Jeżeli miałeś, to dowolny punkt (x,y) płaszczyzny R2 możemy
interpretować jako liczbę zespoloną x+iy. Obrót punktu (x,y) o kąt α, to to samo co
zwiększenie argumentu liczby o kąt α. Taki efekt daje mnożenie liczb zespolonych
(x+iy)(cosα+isinα) = (xcosα −ysinα)+i(xsinα+ycosα)
Stąd, obrót o kąt α to odwzorowanie określone wzorem
(x,y) → (xcosα −ysinα,xsinα+ycosα).
Liniowość sprawdzasz albo z definicji, albo tak:
(xcosα −ysinα,xsinα+ycosα) = A(x y)T, gdzie A∊R2x2 jest macierzą postaci:
cosα −sinα
sinα cosα
a wiesz chyba, że odwzorowanie y→By jest liniowe, dla dowolnego y∊Rn, oraz B∊Rkxn
Punkt (b) − równie prosty (bez liczb zespolonych).
14 sty 08:55
Gray: Ad (b). Punkt A(x0,y0,z0) odbity symetrycznie względem osi Oz da punkt A'(x1,y1,z0).
Jakie związki łączą x0 oraz y0 z x1 oraz y1. Środek odcinka AA' leży na osi Oz, czyli
x0+x1=0 oraz y0+y1=0. Stąd (x1,y1)=(−x0,y0).
Całe odwzorowanie dane jest więc wzorem:
(x,y,z) → (−x,−y,z)
Liniowość wynika wprost z definicji, lub tak jak poprzednio, tj.:
(−x,−y,z) = A(x y z)T, gdzie A∊R3x3 jest macierzą postaci:
−1 0 0
0 −1 0
0 0 1
14 sty 10:30