calka przez podstawianie
LUkasz : Witam, pomoze mi ktos obliczyc calke przez podstawianie ∫(x4−2)do potegi 19 *x3dx=
13 sty 21:30
Mila:
∫(x
4−2)
19*x
3 dx=..
[x
4−2=t , 4x
3dx=dt]
| | 1 | |
= |
| ∫t19 dt, licz dalej sam. |
| | 4 | |
13 sty 21:34
Lukasz: czy wynik bedzie 1/4 * (x
4−2)do potegi20/20+C

?
14 sty 14:04
J:
| | 1 | |
...czyli: = |
| (x4−2)20 + C |
| | 80 | |
14 sty 14:08
Lukasz: a w odpowiedziach w w ksiazce mam 1/20 (x4−2)do potegi 20 +C
14 sty 14:11
J:
.. to masz złą odpowiedź ... policz pochodną i zobaczysz ,że ten wynik jest dobry..
14 sty 14:13
Lukasz: a w tej calce jak CI wychodzi: ∫dx/x+3)6
Mi wyszlo : −5/(x+3)5+C a Tobie
W odp jest: −1/[5(x+3)5]+C
14 sty 14:29
J:
W książce jest dobra odpowiedź ...
14 sty 14:32
J:
| | 1 | |
zapamiętaj wzór: ∫xndx = |
| *xn+1 |
| | n+1 | |
14 sty 14:33
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫(t)−6dx = |
| *t−6+1 = − |
| x−5 = − |
| |
| | −6+1 | | 5 | | 5*t5 | |
14 sty 14:37
Lukasz: Bardzo dziekuje, ze jestes tak pomocny. Mam najprawdopodobniej ostatni przyklad do
zweryfikowania:
∫17x2*√x−11X3*pierw 3 st z x/x*pierw 3 st z x2
Moj wynik 17*6x11/6/11−11*3x8/3/8+C
Ksiazka mowi:6x{17/6−11/3+C
14 sty 14:59
Lukasz: Przepraszam J, czy mógłbys mi pomoc ?
14 sty 15:30
Lukasz: czy ktos zna sie i moglby pomoc ?
14 sty 18:12
Mila:
Może zapisz to porządnie.
pierwiastek 3 stopnia piszemy tak: małe p 3 {x} tylko bez odstępów.
Duże U {Cały licznik }{mianownik} bez ostępów i będzie ułamek.
14 sty 20:05