matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Rafał:
Stawiam pierwsze kroki w całkach i zastanawiam się nad takim przykładem
2
(
−3x*
√
x
)dx
x
2
to będzie 2ln[x] (wart.bezwz)
x
3
x
2
√
x
to jeżeli dobrze rozumiem
3
2
a jaka jest całka z 3x?
13 sty 21:26
Piotrek:
3
(
x
2
)'=
2
13 sty 22:03
Przemo:
Wzory na całki elementarne, bez tego daleko nie zajdziesz
13 sty 22:08
Przemo:
xdx=1/2x
2
+C
13 sty 22:12
Przemo:
1
dx=ln|x|+C
x
13 sty 22:14
Przemo:
1
x
n
dx=
n
n+1
+C
x+1
13 sty 22:15