Funkja wymierna
em: | | x2 − mx − 2 | |
Dla jakich wartości m nierówność |
| > −1 jest tożsamościowa w |
| | x2 − 3x + 4 | |
zbiorze R wszystkich liczb rzeczywistych?
21 lis 19:05
BiebrzaFun : | x2 − mx − 2+x2 − 3x + 4 | |
| >0 |
| x2 − 3x + 4 | |
| 2x2 −(m+3)x+2 | |
| >0 |
| x2 − 3x + 4 | |
x
2 − 3x + 4>0 dla x∊R
2x
2 −(m+3)x+2>0
Δ=(m+3)
2−16=m
2+6m+9−16=m
2+6m−7<0
Δ
m=36+28=64
√ Δm=8
m
1=−7
m
2=1
m∊(−7;1)
21 lis 19:57
em: dzięki

nie rozumiem tylko dlaczego x2 − 3x + 4>0 dla x∊R ?
22 lis 14:10
kaz: bo Δ<0 czyli każde x spełnia tę nierówność
22 lis 14:37