matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
F.wymierna, oblicz a
Ola:
2x−1
Wykres funkcji f(x)=
nie ma punktów wspólnych z prosta x=−2. Oblicz a oraz wyznacz
ax+6
wspolrzędne punktów przeciecia wykresu funkcji f z prosta y=x
13 sty 21:07
irena_1:
2x−1
f(x)=
ax+6
D=R\{−2} a(−2)+6=0 2a=6 a=3
2x−1
f(x)=
3x+6
2x−1
=x
3x+6
3x
2
+6x=2x−1 3x
2
+4x+1=0 Δ=16−12=4
−4−2
−4+2
1
x
1
=
=−1 lub x
2
=
=−
6
6
3
1
1
(−1; −1), (−
; −
)
3
3
14 sty 11:15