Oblicz:
sinus cosinus boze daj 3 minus: Oblicz:
sin220◯ * cos100◯ * − cos220◯ * sin100◯
13 sty 21:06
Saizou :
sinx*cosy−cosx*siny=sin(x−y)
13 sty 21:07
sinus cosinus boze daj 3 minus: sin (220 −100) = sin120 = sin(90 +30) = cos30 = √3/2
Dobrze?
13 sty 21:15
Saizou :
13 sty 21:16
sinus cosinus boze daj 3 minus: Dzięki wielkie, mam jeszcze parę przykładów których tym bardziej nie ogarniam:
| | tg17◯ | |
a) sin2 25◯ + sin2 65◯ + |
| |
| | tg343◯ | |
b) sin240◯ + cos1230◯
c) tg 135◯ * ctg210◯
| | 15 | | 39 | |
d) sin |
| π + cos(− |
| π) |
| | 2 | | 4 | |
13 sty 21:20
5-latek: np sin265=cos265 oczywiscie stopni to bylo do a) juz cos widzisz
13 sty 21:26
5-latek: mialo byc oczywiscie sin265=cos225 a nie 65
13 sty 21:27
sinus cosinus boze daj 3 minus: | | tg17◯ | |
będzie 1 + |
| ? |
| | tg434◯ | |
13 sty 21:33
Mila:
tg(343o)
343o=360o−17o kąt IV ćwiartki, tgx<0
tg(343o)=tg(360o−17o)=−tg(17o)
13 sty 21:39
5-latek: | | tg17 | |
1+ |
| i dalej tg343= tg(270+73)=−ctg73 a tg17=ctg73 wiec policz to dalej |
| | tg343 | |
13 sty 21:44
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
13 sty 21:46
sinus cosinus boze daj 3 minus: no spoko, ten przykład już ogarniam, dzięki.
13 sty 21:46
sinus cosinus boze daj 3 minus: b) sin240 +cos1230 = sin(270 − 240) + cos (3*360 + 150) = −cos30 + cos150 = −cos30 + cos (180 −
30) = −cos30 + (−cos30) = −2cos30 = 2 cos30
Jest dobze?
13 sty 21:54
5-latek: sin240 = sin(180+60)=−sin60 ta wartosc znasz (3 cwiartka sin ujemny )
cos 1230= okres cos to 2pi czyli 360stopni
cos1230=(3*360+150)
czyli cos 1230=cos 150
cos 150=cos (90+60)=−sin60 dodaj to i masz wynik
Dobra reszte zrob sam (patrz na wzory redukcyjne
13 sty 21:59
5-latek: post 21:54 = (sin270−240) to jest zle powinno byc sin(270−30)
13 sty 22:01
sinus cosinus boze daj 3 minus: ok, wychodzi − √3
A jak do pozostałych się zabrać?
13 sty 22:03