Bazy, podprzestrzenie - kilka pytań
Intersleter: Dobry wieczór.
Mam kilka pytań odnośnie baz i podprzestrzeni. Najpierw bazy.
Uznajmy na to, że mam podane trzy lub cztery wektory i potrzebuję sprawdzić, czy tworzą bazę w
danej przestrzeni (R3 lub R4) − odnosząc się do powyższych.
By sprawdzić, czy są mogę sprawdzić liniową niezależność poprzez rząd? Jeśli niezależne, to
tworzą, jeśli nie, to nie. Czytałem również o sposobie z wyznacznikiem. Jeśli =0, to wektory
nie są niezależne. Mylę się?
13 sty 20:23
Gray: Tak. Nie.
13 sty 21:12
Intersleter: Dobrze. Dziękuję Ci. Teraz kolejne. Co w wypadku, gdy liczba wektorów nie jest równa stopniu
przestrzeni? Dajmy na to, że mam dwa wektory, a przestrzeń R3 i potrzebuję sprawdzić, czy
tworzą bazę. Cóż wtedy?
14 sty 14:15
Gray: Jest prościej − nie tworzą bazy. Wymiar przestrzeni R3 to 3 i jest on równy liczbie elementów
bazy właśnie. Ogólnie, jeżeli masz przestrzeń k−wymiarową i masz l wektorów z tej przestrzeni,
to one mogą tworzyć bazę jedynie wtedy, gdy k=l. Wektory te tworzą jej bazę, jeżeli
dodatkowo rząd macierzy utworzonej z tych wektorów jest równy właśnie k.
14 sty 20:58
Intersleter: Odświeżenie.
14 sty 21:25
Intersleter: Ops, nie odświeżyłem strony. Wybaczcie.
Ktoś chciał mnie wprowadzić w błąd twierdząc inaczej. Dobrze więc. Dziekuję za olśnienie w tej
kwestii.
Teraz mam coś z przestrzenii.
Sprawdzić, czy poniższy zbiór V jest podprzestrzenią liniową (R3, R, +, −)
V={(x,y,z)∊R3 : x+y+z=x−y=0}
x+y+z=x−y ∧ x−y=0 ⇒ x=y
z=−2y
Czyli w V byłoby coś takiego: (y,y,−2y)
Podjąłem takie kroki:
u=(x1,y1,z1) ⇒ u=(y1,y1,−2y1)
v=(x2,y2,z2) ⇒ v=(y2,y2,−2y2)
u+v=(y1+y2,y1+y2,−2y1−2y2)=(y1+y2,y1+y2,−2(y1−y2))
Tu sobie przyjmuję odpowiednio zmienną y3=y1+y2 i mam u+v=(y3,y3,−2y3)
λu=(λy1,λy1,−2λy1) − tu także przyjmuję sobie przykładowo y4=λy1 i mam:
(y4,y4,−2y4)
To co tutaj wytworzyłem by sprawdzić, czy jest podprzestrzenią ma sens i taki sposób jest
odpowiedni?
14 sty 21:40
daras: pamiętam, ze jak była jakaś baza to była też nadbudowa..
14 sty 21:41
Gray: Tak, dobrze zrobiłeś to zadanie. Dołóż prostą obserwację, że (0,0,0)∊V i będzie komplet.
15 sty 07:23