wielomiany
Magda: Rozwiąż:
a) |x3 − 2x2|= x
b) |x|3 + x2 ≥0
13 sty 20:21
52: b) x∊R
13 sty 20:36
Magda: Mogę się spytać dlaczego tak jest?
13 sty 20:42
5-latek: a) moze b) bym sprobowal tak
|x3−2x2|=x
|x2(x−2|=x teraz na mocy wlasnosci |x*y|= |x|*|y| rozpiszse to tak
|x2|*|x−2|=x teraz skorzystam z tego ze |x2|= |x|2=x2
x2*|x−2|=x i teraz dla x>=2 i dla x<2
13 sty 20:44
Saizou :
bo lxl≥0 → lxl3≥0 oraz x2≥0, zatem lxl3+x2≥0 dla każdego x∊R
13 sty 20:45
52: Wstawmy x=−2
Co wyjdzie? Prawda
Wstawmy x=0
Co wyjdzie? Prawda
Wstawmy x=2
Co wyjdzie? Prawda
Powstawiaj sobie różne liczby( w tym ułamki) i zobaczysz że dla każdego x się zgodzi
nierówność...
13 sty 20:45
Saizou : albo tak
lx2(x−2)l−x=0
lx2l*lx−2l−x=0
x2*lx−2l−x=0
x(x*lx−2l−1)=0
x=0 lub x*lx−2l−1=0 dokończ
13 sty 20:47
5-latek: Czesc Saizou
czyli dobrze kombinowalem
13 sty 20:48
Saizou :
witam 5−latku tak, bardzo dobrze
13 sty 20:50
Magda: Dziękuję

już wszystko rozumiem
13 sty 20:53