Układ równań z parametrem
ukladyparametry: Jutro poprawiam układy równań, chodze do II kl technikum a kompletnie nie czaje zadań z
parametrem (zresztą jak innych układów, ale tych to kompletnie) Chciałbym abyście pomogli mi
jakoś to zrozumieć bo sam nie daje rady.
Mam takie zadanie.
Dla jakich wartości parametru "m" rozwiazanie ukladu rownan (nizej powinno byc w klamerce ale
nie wiem jak tu zrobić):
{2x − y = 3m
(x − y = m + 4
jest parą liczb dodatnich
Starałem się rozwiązać to metodą wyznaczników i wyszło mi x = 3m − m +4 oraz y = 2m +8 − 3m
tyle że nie wiem co ma być dalej, co mam dalej robić
Z góry dziękuje za pomoc
13 sty 20:19
PW: Jesteś o krok od rozwiązania zadania. Wyliczone x i y mają być liczbami dodatnimi; rozwiązujemy
układ dwóch nierówności.
13 sty 21:18
ukladyparamletry: No ale wlasnie nie mam pojęcia jak to rozwiązać, utknąłem w martwym punkcie

starałem się
podmienić w tym układzie za x i y, ale wyszły mi liczby inne niż w odpowiedziach.
13 sty 21:32
PW:
2m + 4 > 0 ∧ − m +8 > 0
− nie mów, że nie rozwiążesz tych nierówności i nie umiesz zaznaczyć na osi części wspólnej
tych rozwiązań.
13 sty 21:36
ax:
... tyle, że ten y źle wyznaczył
13 sty 21:39
PW: O licho, nie sprawdziłem rachunków, bodajże x też jest źle.
13 sty 21:47
ukladyparametry: Faktycznie rachunki są złe, powinno być
x = {3m − m + 4}{2}
y = {2m + 8 − 3m}{2}
Nierówności umiem, tyle że PW nie mam pojęcia skąd wziąłeś te liczby oraz nie wiem jak
zaznaczyć na osi część wspólną
13 sty 21:57
Mila:
2x − y = 3m
x − y = m + 4
2 −1
1 −1
W=2*(−1)−(−1)*1=−2+1=−1≠0 zatem istnieje dokładnie jedno rozwiązanie.
W
x
3m −1
m+4 −1
Wx=−3m+m+4=−2m+4
W
y
2 3m
1 m+4
W
y=2m+8−3m=−m+8
x>0 i y>0⇔
2m−4>0 i m−8>0⇔
2m>4 i m>8
m>2 i m>8⇔
m>8
==========
Rozwiąż układ metodą przeciwnych współczynników.
13 sty 21:58
ukladyparametry: Dziękuje bardzo Mila

Już wiem jakie błędy popełniłem i co robić po kolei !
PW wspomniał o zaznaczaniu części wspólnej i mam pytanie jak się zaznaczało na osi tą część?
13 sty 22:05
PW:

Jeden zbiór − od 2 w prawo, drugi − od 8 w prawo, a więc część wspólna (oba kolory) − od 8 w
prawo.
13 sty 22:29