wielomiany
Magda: Rozwiąż równanie:
x4 − x3 − x2 −x −2=0
13 sty 20:07
ICSP: −x2 = x2 − 2x2
x4 +x2 − x3 − x −2x2 − 2 = 0
13 sty 20:08
Magda: Niezbyt rozumiem tą pierwszą linijkę... Mogłabym prosić o wytłumaczenie?
13 sty 20:16
Magda: A nie czaje xd dziękuję
13 sty 20:16
ICSP: Jeżeli masz jedno jabłko i chłopak zabiera Ci dwa jabłka to ile masz jabłek ?

− 2

= − 1

Gdyby zamiast jabłek było x
2 to :
x
2 − 2x
2 = −x
2 − czyli pierwsza linijka
Powyższe rozbicie jest niczym innym jak przygotowaniem do grupowania:
Twój wielomian :
x
4 − x
3 − x
2 −x −2=0
zapisuje jako :
x
4 − x
3 + x
2 − 2x
2 −x −2=0
i następnie :
x
4 + x
2 − x
3 −x − 2x
2 −2=0
i dalej :
x
2(x
2 + 1) − x(x
2 + 1) − 2(x
2 + 1) = 0
Dalej już prosto.
13 sty 20:19