proszę o rozwiązanie
Michał: oblicz pole przekroju czworościanu foremnego o krawędzi długości 12 płaszczyzną prostopadłą
do podstawy i przechodzącą przez środki dwóch krawędzi podstawy
Wynik podaj z dokładnością 10−1 i zakoduj wszystkie jego cyfry. wynik to 120
13 sty 20:03
Mila:

a=12
| | a√3 | |
hp= |
| =6√3 − długość wysokości w ΔABC |
| | 2 | |
FE||BC
ΔAPG∼ΔAOS⇔
PG=x
x=3
√6
Licz pole ΔFEG.
| | 1 | | 1 | |
PΔFEG= |
| *|FE|*|PG|= |
| *6*3√6 |
| | 2 | | 2 | |
13 sty 21:30
Michał: dziękuję bardzo
mam jeszcze 2 zadanie i proszę o sprawdzenie
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b oraz a+b = 10 W trójkąt ten wpisano
kwadrat w ten sposób że dwa jego boki zawierają się w przyprostokątnych. Ustal długości boków
trójkąta tak aby wpisany w niego w podany sposób kwadrat miał największe pole
a + b =10 ⇒ b =10 − a x − bok kwadratu
ΔCKL podobny do ΔABC (kkk) K ∊ AC , L ∊ BC
| | a2b2 | |
Pkwadratu = |
| liczę pochodną
|
| | (a+b)2 | |
P
,(a) = 200a − 60a
2 +4a
3 = 0
4a(50 − 15a +a
2) =0 Δ = 25
√25=5 czyli a
1 = 5 a
2 = 10 − sprzeczne z zał bo b =10 −
a
boki prostokąta to a = 5 , b= 5 a I BC I = 5
√2
13 sty 22:57
Michał: | | 1 | |
jeszcze zapytanie do Mili po obliczeniu P FEG = |
| *6*3√6 = 9√6 = 22,045≈22,0
|
| | 2 | |
a wynik ma być 1,2,0 czy znowu jest błą w książce
13 sty 23:22
Mila:
Też mi tak wyszło. kod 220
Drugie zadanie jutro popatrzę.
13 sty 23:27
Eta:
2/ dobrze .....ale brak założenia b= 10−a , a∊(0,10)
13 sty 23:36
Michał: dziękuję bardzo do usłyszenia jutro
13 sty 23:49