Prawdopodobieństwo.
Martiminiano: Dwie piekarnie dostarczają pieczywo do sklepu w stosunku ilościowym 4 do 5. Pieczywo z zakalcem
w produkcji 1 piekarni stanowi 2%, a w drugiej piekarni 1,5% produkcji. Oblicz
prawdopodobieństwo, że klient kupując 1 bochenek chleba nabędzie pieczywo z zakalcem.
Muszę to wykonać za pomocą drzewka, ale niestety nie wychodzi mi to.
13 sty 19:56
Martiminiano:
13 sty 20:44
Eta:
| | 4 | | 5 | |
P(z)= |
| *0,02+ |
| *0,015=...... |
| | 9 | | 9 | |
13 sty 20:56
undefined:

| | 4 | | 2 | | 5 | | 15 | | 80 | | 75 | | 155 | |
P= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | 9 | | 100 | | 9 | | 1000 | | 9000 | | 9000 | | 9000 | |
13 sty 21:02
Martiminiano: Dziękuję pięknie
13 sty 21:09
Martiminiano: Mam jeszcze dwa zadania, których nie potrafię rozrysować. Pomożecie?
13 sty 21:09
Martiminiano: Może nawet już nie tyle co rozrysować, ale ich nie potrafię

. Bo to obliczyć umiałem, ale
narysowanie mnie przerosło.
13 sty 21:13
Eta:
Czy mamy zgadywać treść tych zadań?
13 sty 21:16
Martiminiano: Zapomniałem, że bez treści to nawet Wy nie rozwiążecie

. Dane są 2 urny. W pierwszej z nich
jest 5 kul białych i 6 czarnych, a w drugiej 3 kule białe i 6 czarnych. Z pierwszej urny
losujemy jedną kulę i nie oglądając jej wrzucamy ją do drugiej urny. Następnie z 2 urny
losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że te kule będą różnych kolorów. Póki co wrzucę
jedno
13 sty 21:20
Martiminiano: undefined, wszystko pięknie tylko na końcu po skróceniu przez 5 jedno zero za
dużo Ci się wkradło w mianowniku
13 sty 21:31
Eta:

zad2/
| | 5 | |
1/ jeżeli z pierwszej wylosujemy kulę białą z prawdop. |
| |
| | 11 | |
to w urnie drugiej mamy 4 białe i 6 czarnych
losując z drugiej urny 2 kule jednocześnie otrzymamy kule różnych kolorów
z prawdopodobieństwem :
| | 5 | | 4*6 | |
P(b,cz)= |
| * |
| =....... |
| | 11 | | | |
2/ jeżeli z pierwszej wylosujemy kulę czarną
...................
dodaj obydwa prawdopodobieństwa i otrzymasz wynik
13 sty 22:06
Martiminiano: Dziękuję bardzo. Kolejne zadanie jest na podobny sposób, więc już dam sobie radę.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
13 sty 22:19
Eta:
Na zdrowie
13 sty 22:26
Martiminiano: | | | |
Mam tylko jeszcze jedno pytanie.  Czy kombinacja nie powinna być | ? W drugiej urnie |
| | |
jest 10 kul i to z nich losujemy 2.
13 sty 22:45
Martiminiano: Zakładam, że z rozpędu dodałaś (chyba trochę głupio pisać mi na "Ty"...) tę jedną kulę do tych
11 z pierwszej urny zamiast do 9 z drugiej
13 sty 22:48
Eta:
Jasne ,że tak

sorry
13 sty 23:07
Martiminiano: Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Dobrej nocy!
13 sty 23:16
Eta: Miłych snów
13 sty 23:22
undefined: Przepraszam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak @Eta policzyła prawdopodobieństwo wylosowania
takich samych kul?
4 maj 21:02