parzystosc funkcji
Michal: Sprawdzic parzystosc
f(x)=e−x+ex+|sin(x)|
Moje rozwiazanie:
f(−x)=ex+e−x+|sin(−x)|=ex+e−x+|−sin(x)|=e−x+ex+|sin(x)|=f(x)
Tylko tutaj zrozumiec nie umiem jak −sin(x) = sin(x) ?
Bo przeciez wartosc bezwzgledna zostaje
21 lis 18:20
Nikka: sin jest funkcją nieparzystą więc sin(−x) = − sinx
a |−sinx| = |sinx| z własności wartości bezwzględnej...
21 lis 18:43
Michal: Z wartosci bezwzglednej wiec dlaczego nie opuszczamy tej wartosci bezwzglednej?
21 lis 18:46
Nikka: opuszczamy, nie dopisałam: |−x| = |x| = x np. |−2| =2 i |2| =2 czyli |−2|=|2|=2
22 lis 10:16