algebra
Lukas:
Zbadać, czy układy wektorów są bazami wskazanych przestrzeni liniowych Rn
,
(a) {(1, 2, 0), (−1, 0, 3), (0, −2, −3)}, R3
;
(b) {(1, 0, 0, 0), (1, 1, 0, 0), (1, 1, 1, 0), (1, 1, 1, 1)), R4
;
(c) {(1, −1, 0, 2), (1, 0, 3, 0), (0, 1, 3, 0), (0, 0, 0, 1)}, R4
.
ktoś coś ?
13 sty 19:20
Lukas: ?
13 sty 19:47
Lukas: ?
13 sty 20:19
Gray: Jeżeli miałeś wyznaczniki, to oblicz wyznaczniki macierzy utworzonych z tych wektorów. W Twoim
przypadku: wyznacznik różny od zera ⇔ wektory tworzą bazę.
13 sty 20:32
Lukas:
Tak miałem wyznaczniki ale mam obliczyć wyznacznik ?
1 2 0
−1 0 3
0 −2 −3
det(A)=0
13 sty 20:53
Gray: det(A)=0 ⇒ wektory z punktu (a) nie są bazą (widać, ze pierwszy = −drugi − trzeci; czyli są
liniowo zależne, zatem bazą być nie mogą. Jest OK).
13 sty 20:55
Lukas:
w b i c tak samo ?
13 sty 21:03
Gray: Co tak samo? Też możesz liczyć wyznaczniki.
13 sty 21:03
Lukas:
Chodzi mi tylko o policzenie wyznaczniki, czy też w przykładzie b i c mam liczyć wyznacznik ?
13 sty 21:05
Gray: Tak, to co napisałem w pierwszym poście dotyczyło całego zadania.
13 sty 21:07
Lukas:
Dziękuję
13 sty 21:08
Gray: * w pierwszym wpisie....
13 sty 21:08