znajdź pierwiastki wielomianu
Mateusz : Witam może mi ktoś wyjaśnić to zadanie. Dlaczego to równanie ma 5 pierwiastków będących
liczbami całkowitymi: x5 − 5x3 + 4x = 0 . i jak rozłożyć to na czynniki i policzyć te
pięć pierwiastków.
21 lis 17:58
Nikka: x(x4 − 5x2 + 4) = 0
x=0 lub x4 − 5x2 + 4 = 0
zajmujemy się wielomianem stopnia 4: pierwiastków całkowitych szukamy wśród podzielników wyrazu
wolnego czyli w zbiorze {1, −1, 4, −4, 2, −2}
W(x) = x4 − 5x2 + 4
W(1) = 1 − 5 + 4 = 0 − pierwiastek
W(−1) = 1 − 5 + 4 = 0 − pierwiastek
W(2) = 16 − 20 + 4 = 0 − pierwiastek
W(−2) = 0 − pierwiastek
W(4) ≠ 0
W(−4) ≠ 0
Ponieważ liczby −1,1,−2, 2 są pierwiastkami wielomianu W(x) to wielomian ten w postaci
czynnikowej to:
W(x) = (x−1)(x+1)(x−2)(x+2)
Postać równania natomiast to:
x(x−1)(x+1)(x−2)(x+2) = 0
Równanie ma pięć pierwiastków całkowitych 0, −1, 1, −2, 2.
21 lis 18:14
Łukasz: x5−5x3+4x=0
x(x4−5x2+4)=0 jest pierwsze rozwiązanie x=0
x4−5x2+4=0 dokonujesz podstawienia t=x2
t2−5t+4=0 liczysz Δ
Δ=25−16=9 √Δ=3
t1=(5+3)/2=4 lub t2=(5−3)/2
t=x2
x2=4 lub x2=1
x=2 v x=−2 v x=1 v x=−1
odp.x=2 v x=−2 v x=1 v x=−1 v x=0
21 lis 18:16
joanna: 2x3−3x2+4x −3=0
5 gru 20:07