Prawdopodobieństwo
Bartek12: Do windy na parterze budynku czteropiętrowego wsiada osiem osób. Oblicz prawdopodobieństwa
zdarzeń:
A : na czwartym piętrze wysiądą co najmniej dwie osoby,
B : na każdym piętrze wysiądą po dwie osoby.
13 sty 19:08
Bartek12:
13 sty 19:30
Mila:
|Ω|=4
8
a)
A' na czwartym piętrze wysiądzie tylko jedna osoba a pozostałe 7 osób wysiądą w dowolny sposób
na pozostałych 3 piętrach lub na czwartym piętrze nie wysiądzie żadna z 8 osób lecz wszyscy
wysiądą w dowolny sposób na pozostałych 3 piętrach
| | 8*37+38 | | 37*(8+3) | | 37*11 | |
P(A')= |
| = |
| = |
| |
| | 48 | | 48 | | 48 | |
| | 37*11 | | 48−37*11 | |
P(A)=1− |
| = |
| |
| | 48 | | 48 | |
13 sty 20:19
Bartek12: Dzięki!
14 sty 14:30