Na rysunku przedstawiono ostrosłup o podstawie prostokątnej.
Podstawa ostrosłupa jest prostokątem o wymiarach x i 2x−1.
Wysokość ostrosłupa wynosi x−2.
a) Wykaż, że funkcja opisująca objętość tego ostrosłupa wyraża się wzorem:
V(x)=1/3(2x3−5x2+2x), dla x>2.
b) Oblicz objętość tego ostrosłupa dla x=3.
c) Dla jakiej wartości x objętość ostrosłupa jest równa 5/3
Proszę o pomoc.
| (2x−1)*x*(x−2) | 2x3−5x2+2x | |||
V = | = | |||
| 3 | 3 |
| 2*33 − 5*32 + 2*3 | ||
V(3) = | = | |
| 3 |
| 1 | 5 | ||
(2x3 − 5x2 + 2x) = | ⇒ rozwiąż równanie | ||
| 3 | 3 |