13 sty 18:18
Dawid: | | | | 1 | | 8x+1 | | 39 | | dx | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx+ |
| ∫ |
| = |
| | 4x2+x+7 | | 8 | | 4x2+x+7 | | 8 | | 4x2+x+7 | |
| | 1 | | 39 | | dx | |
= |
| ln|4x2+x+7|+ |
| ∫ |
| =... |
| | 8 | | 8 | | 4x2+x+7 | |
13 sty 18:49
całki : dziękujemy. a możesz wytłumaczyć jak doszedłeś do takiej postaci licznika już na początku?
13 sty 19:27
bezendu:
t=4x2+x+7
dt=8x+1
13 sty 19:33
Dawid: Zatem jeśli pochodna mianownika jest równa pochodnej licznika wtedy mamy wynik ln|f(x)|. Tylko
aby tak było czasami trzeba po przekształcać.
Np:
Pochodna mianownika to 3 więc dopiszmy do licznika 3
Teraz jest prawie dobrze ale to nie jest równe temu co na początku więc jeszcze to wszystko
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| * |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| ln|3x+5|+C. |
| | 3x+5 | | 3x+5 | | 3 | | 3x+5 | | 3 | | 3x+5 | | 3 | |
W naszym przypadku jak wymnożysz to co jest w mianowniku otrzymasz x+5.
Pochodna mianownika to 8x+1
13 sty 19:35
całki : Dziękuję, dziękuję, dziękuję! <3
13 sty 22:35