Pochodna
Frost: mam wzór pochodnej:
y'=3x5+9x2+4x−16. założenie x>0
sprawdzam kiedy jest równa 0.
w rozkładzie wychodzi mi (x−1)(3x4+3x3+3x2+12x+16)=0
drugi nawias dla x>0 jest zawsze dodatni więc się nie rozkłada.
więc dla x=1 pochodna się zeruje.
Potem jak chcę sprawdzić kiedy jest większa a kiedy mniejsza od 0 mogę od razu narzucić
założenie
x>0 i napisać y'>0 dla x>1 a y'<0 dla 0<x<1? czy muszę sprawdzić czy drugi nawias nie ma miejsc
zerowych ujemnych i dopiero zrobić przebieg wykresu pochodnej?
Czy może można wydedukować w jakiś sposób, że drugi nawias dla x∊R jest dodatni?
13 sty 18:11