wyznacz okres zasadniczy
kkkkk: y=2|cosx|
13 sty 18:10
Gray: Rozpisz z np. definicji. Wyjdzie T=π.
13 sty 18:40
ppppp: A mógłbyś to wytłumaczyć

?
14 sty 21:15
Gray: T>0 jest okresem zasadniczym funkcji f, jeżeli jest najmniejszą liczbą spełniającą równość:
f(x+T)=f(x), dla wszystkich x∊Df dla których również x+T∊Df.
Innymi słowy, należy równanie f(x+T)=f(x) rozwiązać ze względu na T>0.
W Twoim przypadku:
2|cos(T+x)| = 2|cosx| ⇔ |cos(T+x)|=|cosx| ⇔ cos(T+x)=cosx lub cos(T+x)=−cosx = cos(π−x) ⇔
T+x=x + 2kπ lub T+x = −x+ 2kπ lub T+x = π−x +2kπ lub T+x = −π+x+2kπ ⇔
⇔ T=2kπ lub T=−2x+2kπ lub T=π−2x+2kπ lub T=−π+2kπ ⇔
⇔.... T nie może zależeć od x, więc drugi i trzeci przypadek odpada ... ⇔
⇔ T = 2kπ lub T=−π+2kπ ⇒ najmniejsze dodatnie T, to T=π.
Koniec.
15 sty 08:28
ppppp: Dzięki
15 sty 08:55