Rozwiąż równania
klklke: Rozwiąż równania: a) cos3x + cos7x=0 x∊≤0,π≥ b) cos3x−cos5x=0 x∊≤0,2π≥
nigdy tego nie umiałam, więc jakby ktoś umiał mi to pomału rozpisać to byłabym wdzięczna
PW:
(1) cos7x = − cos3x.
Wzór redukcyjny
cos(π−α) = − cosα
pozwala zamienić prawą stronę (1):
cos7x = cos(π − 3x).
Rozwiązaniami równania (1) są takie x, dla których
7x = π − 3x + 2kπ, k∊C
oraz 7x = −(π − 3x) + 2nπ, n∊C,
czyli 10x = (2k+1)π lub 4x = (2n−1)π
| | 2k+1 | | 2n−1 | |
x = |
| π lub x = |
| π, k, n∊C. |
| | 10 | | 4 | |
Teraz po prostu sprawdzić, które z tych rozwiązań należą do przedziału [0, π] − podstawiając
kolejne całkowite k lub n.