oblicz
kasia: 2sin2x−1=1−cos2x
13 sty 17:53
Eve: litości, po prawej stronie masz sin2x
13 sty 17:54
kasia: Ale od lewej chce zaczac. Rozwiazesz mi to ? I jeszcze przyklad : cos2x+tg2xcos2x=1 i
1+cosx przez sinx + sinx przez 1+cosx=2 przez sinx
13 sty 18:03
Eve: no to sin2 rozpisz z jedynki
13 sty 18:07
klklke: 2*(1−cos2x)−1=1−cos2x
2−2cos2x−1=1−cos2x
−2cos2x+1=1−cos2x
−2cos2x+cos2x=1−1
−cos2x=0
cos2x=0
no i dalej to trzeba też rozpisac
13 sty 18:10
klklke: ale już dalej nie pomogę, bo sama dalej nie bardzo umiem
13 sty 18:11
Eve: jaka liczba podniesiona do kwadratu daje 0?
13 sty 18:20
ax:
2sin2x+cos2x=2
1+sin2x=2
sin2x−1=0
(sinx−1)(sinx+1)=0
13 sty 18:24