wyznacz wszystkie wartosci parametru m
agbo: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie
12 x2 − (m+1)x + m2 + 3m + 2 = 0
ma dwa różne rozwiązanie ujemne.
13 sty 17:38
Krystek:
1)Δ>0
2)x1*x2>0 i x1+x2<0
13 sty 17:40
agbo: Tyle wiem, ale Δ mi nie wychodzi
13 sty 17:50
Krystek: Zapisz sprawdzę

13 sty 17:51
agbo: Δ=(m+1)2 − 4* 12 (m2 + 3m + 2)
Δ= m2+ 2m + 1 − 2m2 − 32 − 4
Δ= −m2 + 12m − 3
teraz należy liczyć Δm ?
13 sty 17:55
Krystek: policz Δ poprawnie −2*3m=−6m
i następnie Δ>0⇔...
13 sty 18:00