Uk. równań z liczbami zespolonymi
Mikołaj: Cześć, mam dobrze ułożony układ równań do zadania (z elektrotechniki), ale nie wiem jak go
rozwiązać. Bardzo bym prosił o porady.
| ⎧ | (14+6)I1 −10I2=50+100i | |
| ⎨ | −10 I1+(12−24j)I2−(−160i)=−100i |
|
| ⎩ | −(−8i)I2+(40+160i)=Ux | |
Mikołaj: ⎧(14+6i)I1 −10I2=50+100i
⎨−10 I1+(12−24j)I2−(−160i)=−100i
⎩−(−8i)I2+(40+160i)=U
x
Poprawione!
I nadal proszę o pomoc
Aha, jeszcze pytanie: czy da się to poniżej rozwiązać wyznacznikami?
| ⎧ | 0,5i V1+0V2=10+I3 | |
| ⎨ | 0V1+0,5 V2=10−10i−I3 |
|
| ⎩ | V1−V2=10i | |
Draghan: Masz trochę bałaganu w równaniach, powinieneś je najpierw uporządkować, maksymalnie uprościć.

Ogólnie liczy się to tak samo, jak każdy inny układ równań, trzeba tylko pamiętać, że liczba
zespolona ma postać z = a + bi.

Nie jestem w 100% pewny rozwiązania, bo mogłem się gdzieś położyć przy wymnażaniu nawiasów, czy
coś takiego.

Rozpiszmy środkowe równanie, z niego wyznaczymy
I1.

Za jednostkę urojoną przyjmę "j",
jak to w elektrotechnice.

−10
I1 + (12−24j)
I2 = −100 j − 160j
−10
I1 = −260j −(12 − 24j)
I2
10
I1 = (12−24j)
I2 + 260j
| | (12−24j)I2 + 260j | |
I1 = |
| = (1,2 − 2,4j)I2 + 26j |
| | 10 | |
Teraz to, co wyznaczyłem, wstawiam do pierwszego równania.

(14+6j) *
[ (1,2−2,4j)I2 + 26j ] − 10
I2 = 50 + 100j
(14+6j) * (1,2
I2 − 24j
I2 + 26j) − 10
I2 = 50 + 100j
...po przemnożeniu i uporządkowaniu...
150,8
I2 − 328,8j
I2 = 206 − 264j
I2(150,8 − 328,8j) = 206 − 264j
| | 206 − 264j | |
I2 = |
| |
| | 150,8 − 328,8j | |
I2 ≈ 0,9 + 0,2j
Masz wartość
I2, teraz tylko podstawić do ostatniego równania i wymnożyć.

Co do wyznaczników, to ja się nie znam

A ja mam pytanko do Ciebie. Znasz może namiary na
jakiś porządny (w sensie taki, z którego można się od podstaw wszystkiego nauczyć) kurs
elektrotechniki?
Mikołaj: Dzięki za ładną rozpiskę.Zadanie zrobione i wyniki dobrze wyszły

Co do kursów:
http://ieso.pl/elektrotechnika_prad_staly.html Tu jest raczej wszystko od podstaw i dość łatwe przykłady. Na ich koncie na YT jest
jeszcze prąd zmienny, tylko czy to porządnie i solidnie nauczy to nie wiem. Na początek raczej
ok
W googlach znalazłem jeszcze to
http://fizyka-kursy.pl/p/podstawy-elektrotechniki-i-teorii-obwodow-1,47.html ale nie mam pojęcia jak to wygląda.
Możesz jeszcze w jakiś zbiór zadań się zaopatrzyć (np. dla wydziałów nieelektrycznych. chociaż
w zbiorze Bolkowskiego są ok wyjaśnione zadania, ale z prądu stałego jest ich tam mało chyba)
+ może jakiś korepetytor do tego