a
ALi: równanie na symbol newtona.
X nad 3 = 20
może ktoś krok po kroku podpowiedzieć?
21 lis 17:39
Bogdan:
Krok po kroku − nie, ale pierwszy krok jest taki:
| | x(x − 1)(x − 2) | |
= 20 ⇒ |
| = 20 |
| | 1 * 2 * 3 | |
Następne kroki stawiaj sam, bo w ten sposób nauczysz się chodzić samodzielnie.
21 lis 19:09
Eta:
załoź . x >3
| (x −3)!*(x −2)*(x−1)*x | |
| =20 ..... skracamy (x−3)!
|
| 6*(x −3)! | |
x(x −2)(x−1)= 120 => ja to widzę, ,że 4*5*
6 =120 to
x = 6
wykażemy ,że tak jest
po wymnożeniu i redukcji otrzymasz:
równanie : x
3 −3x
2 +2x −120=0
sprawdzamy W(6) = 216 −3*36 +12 −120 = 228 −228 =0
czyli x = 6 jest pierwiastkiem tego równania;
wykonując dzielenie:
x
3 −3x
2 +2x −120 ) : ( x −6)= x
2 +3x +20
−x
3 +6x
2
−−−−−−−
= 3x
2 +2x
− 3x
2 +18x
−−−−−−−−
= 20x −120
− 20x + 120
−−−−−−−−−−−
= =
mamy rozkład:
( x−6)(x
2 +3x +20)=0 Δ= 9 − 80 <0 −−− brak pozostałych pierwiastków w zb. R
więc odp: x = 6 jest jedynym rozwiazaniem tego równania
sprawdzamy:
| | | | 61 | | 3!*4*5*6 | |
| = |
| = |
| = 20
|
| | | 3!*3! | | 3!*6 | |
czyli jest ok
21 lis 19:17
Eta:
Witam
Bogdanie 
Ja jako "dobra dusza" pomogłam "stawiac kroki".
W przyszłości ......... właścicielka postu stawiając kroki sama , może się przewróciC
21 lis 19:21
Bogdan:
Witam Eto, a niech się raz przewróci, to wtedy coś może sobie uświadomi.
21 lis 19:29