prosze o pomoc
marcin: oblicz log o podstawie 1/3 z liczby 3√3
13 sty 17:12
Eve: log1/3(3*31/2)=x
13 sty 17:17
marcin: to juz koniec ?
13 sty 17:22
marcin: wystarczy tylko tak to zapisac ?
13 sty 17:22
Eve: no nie, musisz znaleźć x
13 sty 17:24
marcin: czyli jak to zrobic bo nieogarniam tego
13 sty 17:26
Eve: oblicz liczbe w nawisie i skorzystaj z definicji logarytmu
13 sty 17:27
13 sty 17:32
marcin: prosze potrzebuje to
13 sty 17:36
Krystek: logab=c⇔ac=b def logarytmu.
13 sty 17:37
marcin: a jak wyliczyc c ?
13 sty 17:42
Krystek: | | 1 | |
Eve napisała tylko podstaw c=x a= |
| b=3√3 |
| | 3 | |
13 sty 17:43
marcin: (3*31/2)= (61/2)= ?
13 sty 17:44
13 sty 17:46