Wariacje
Kate: Witam mam problem z wariacjami...
1) Ile jest różnych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach, podzielnych przez:
a)4
2) Ile jest różnych liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach i jednocześnie
a) podzielnych przez 25
b) większych od 5238
13 sty 17:10
Kate: 2b) mi wyszło, 2388, czyli tak jak w odpowiedziach, ale z 1a i 2a nie umiem sobie poradzić
13 sty 17:30
PW: Każda liczba trzycyfrowa zapisana w zapisie dziesiętnym jako k2k1k0 to k2·100+k1·10+k0
Cyfra setek może być dowolna, różna od zera – wielokrotność 100 dzieli się przez 4.
Liczba postaci k1·10 + k0 jest podzielna przez 4, gdy jest:
k1 = 0 i k2 = 4 lub k2 = 8
k1 = 1 i k0 = 2 lub k0 = 6
k1 = 2 i k0 = 0 lub k0 = 4 lub k0 = 8
.......
i tak dalej do końca wypisać wszystkie liczby dwucyfrowe podzielne przez 4, w których cyfry są
różne.
Dla każdej takiej liczby dwucyfrowej można dobrać cyfrę setek na 8 lub 7 sposobów, w zależności
od tego, czy w dwucyfrowej wystąpiło "0".
Po prostu policzyć "na palcach".
13 sty 17:45
5-latek: Ja bym przestal wariować
13 sty 18:22