układ równan.
paweł: Witam, czy ktoś pomoże rozwiązać taki układ równań ?
x*y=312
1/4x
2 + 1/4y
2=169
Wydaje się proste lecz w pewnym czasie trochę jest dla mnie zagmatwane

Z góry dzięki
13 sty 16:55
Marcin: A mnożyłeś drugie równanie przez 4?
13 sty 16:58
paweł: tak tak, a póżniej wychodzi mi
97244/y2 +y2=676
13 sty 17:00
Marcin: x
2+y
2=676
y
4−676y
2+312
2=0
t=y
2 i jedziesz
13 sty 17:01
paweł: a skąd masz y4?
13 sty 17:03
Marcin: Pomnożyłem przez y2
13 sty 17:04
paweł: ok, dzięki
13 sty 17:06
ICSP: xy = 312
x2 + y2 = 169 * 4 = 676
(x+y)2 = x2 + y2 + 2xy = 676 + 624 = 1300
(x+y) = ± 10√13
Mamy dwie możliwości :
xy = 312 i x + y = 10√13
albo
xy = 312 i x + y = − 10√13
W obydwu przypadkach są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach x , y.
Po rozwiązaniu dwóch równań kwadratowych dostajesz :
(x,y) = (−6√13 , −4√13)
(x,y) = (6√13 , 4√13)
(x,y) = (4√13 , 6√13)
(x,y) = (−4√13 , −6√13)
13 sty 17:10