Całka niewymierna
Viv:
∫√2+x−x2dx
13 sty 16:47
Eve: t=2+x⇒x=t−2⇒x2=(t−2)2
dx=dt
13 sty 16:57
Viv: A jak policzyc tę calkę?
∫√t−(t−2)2dt
13 sty 17:04
Eve: rozpisz pod pierwiastkiem, poszukaj pierwiastków z tego wielomianu, dostaniesz iloczyn pod
pierwiatkiem
13 sty 17:19
Viv: Wyjdzie ∫√−(t−4)(t−1)dt i dalej nie wiem, jak ją rozwiązać ; (
13 sty 17:38
13 sty 17:44
Viv: Znalazlem wzor na tę całkę, ale chcialbym wyprowadzic ją od poczatku do konca.. znalazlem
przykladowe rozwiazanie w otchlaniach Internetow, ale nie do konca wiem skad co sie wzielo i
zastanawiam sie, czy jest jakies prostsze rozwiazanie
13 sty 17:57
ICSP: Słucham Ciebie.
13 sty 17:58
Dawid: | | 3 | | | | t | | t | | 9 | |
√ |
| 2−t2dt= |
| arcsin |
| + |
| √ |
| −t2+C= |
| | 2 | | 2 | | | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 2t | | t | | 9 | |
= |
| arcsin |
| + |
| √ |
| −t2= |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | | | | | 9 | | 1 | |
= |
| arcsin |
| + |
| √ |
| −(x− |
| )2 |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Myślę, że coś takiego tylko trzeba by było uporządkować
13 sty 18:01
Dawid: A wzór
| | a2 | | x | | x | |
∫√a2−x2= |
| arcsin |
| + |
| √a2−x2+C |
| | 2 | | |a| | | 2 | |
13 sty 18:02