matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
juliawisnia:
znajdz pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego i rozniice r, jesli mamy dane a10 = -13, a5 = -7
19 paź 23:00
Marcin:
a
10
= a
5
+5r -13 = -7 +5r 5r= -6 r=-6/5 a
1
= a
5
- 4r a
1
= -7 -4*(-6/5) = -7 + 24/5 = -7 + 4,8 = -2,2
19 paź 23:03