zadanie z paramentrem
dominika: Dla jakich wartosci parametru m rownanie nie ma rozwiazan?
Zrobilam zalozenia ,ze mx≠2 i 9x≠m
Dostalam rownanie po wymnozeniu
x(m−18)+2(m−1)=0
Co zrobic?
Wynik to 18 ,co jest jasne ..oraz 3√2 i −3√2
13 sty 15:31
J:
| | 17 | |
..a dlaczego jest jasne, że nie istnieje rozwiazanie dla: m = 18 ..? [ x = − |
| ] |
| | 6 | |
13 sty 15:43
dominika: Bo ,zeby rownanie liniowe bylo sprzeczne,to wpolczynmik przy x ma byc =0, a wspoczynnik b ma
byc ≠0
13 sty 15:44
J:
... to podstaw m = 18 i oblicz x ...
13 sty 15:46
dominika: Gdy podstawisz m=18 to x=0

Wiec 34=0,wiec sprzeczne . i dziala
13 sty 15:48
J:
| | 17 | |
2(3x −18) = 18x − 2 ⇔ 6x − 36 = 18x − 2 ⇔ −12x = 34 ⇔ x = − |
| ,
|
| | 6 | |
co Ci juz wyżej napisałem...
13 sty 15:53
J:
..równanie nie ma rozwiązań tylko dla m = 6 ...
13 sty 15:54
dominika: Niestety nie,to co mowie jest dobrze.. To sie podstawia pod rownanie jjz wymnozone
W odpowiedziach jest jesscze odpowiedz −3√2 orwz 3√2 i nie wiem skad to sie wzielo,bo o m
wiem..
13 sty 15:57
J:
| | 2m−2 | |
..nie mam już czasu .... policz x .. x = |
| ... i nie istnieje tylko dla m = 6 .. |
| | 6 − m | |
13 sty 15:57
J:
..chyba,że źle przepisałaś treść zadania ...
13 sty 15:58
dominika: Przepraszam,masz racje. Zle przepisalam ,bo zamiast 3x w mianowniku powinno byc 9x!
13 sty 16:01
dominika: Ale dalej nie wiem jakbtw pierwiastki wyjdą
13 sty 16:02
Gray: Przykro mi
J... , ale....
Wyjściowe równanie ⇔ 6x−2m = mx−2 ⇔ (m−6)x = 2−2m.
| | 2−2m | |
Dla m=6 → sprzeczność; dla m≠6 x= |
| . |
| | m−6 | |
Założenia:
a) 3x−m≠0 ⇔ 6−6m≠m
2−6m ⇔ m
2≠6
b) mx−2≠0 ⇔ 2m − 2m
2 ≠ 2m − 12 ⇔ m
2≠6.
Więc sprzeczność dla m=6 lub m=
√6 lub m=−
√6. Wynik inny niż w odpowiedziach, ale dla mnie
to nieistotne
13 sty 16:11
dominika: Gray w mianowniku nie jest 3x a 9x,poniewaz pomylilam sie w przepisaniu.

ale tak.. J nie
miala racji
13 sty 16:20
dominika: Ale jak wyszedles w zalozeniu a z mianownika to skad sje dalej wzielo tp co zapisales. ,bo nje
rozumiem?
13 sty 16:23
dominika: I w b?
13 sty 16:23
dominika: Chodzi o to,ze za m podstawiam 6?
13 sty 16:25
Gray: Ja rozwiązywałem wyjściowe równanie, a tam jest 3x. Jak chcesz, powtórz to co zrobiłem dla
równania z 9x. Nie podstawiam nic za m; podstawiam za x i wyliczam te m, dla których wyjściowe
równanie ma sens (mianowniki ≠ 0).
Tyle w temacie.
13 sty 16:30
PW: Może łatwiej zrozumieć, gdy rozwiązuje się metodą analizy starożytnych. Nie dbając o
mianowniki, zadane równanie przedstawiamy w postaci sprowadzonej do wspólnego mianownika:
| | 2(9x−m) | | mx−2 | |
|
| = |
| . |
| | (mx−2)(9x−m) | | (9x−m)(mx−2) | |
Rozwiązaniami (o ile istnieją) mogą być tylko liczby, dla których liczniki są jednakowe:
18x − 2m = mx − 2
(1) (18−m)x = 2(m−1).
Widać, że dla parametru m=18 rozwiązania nie istnieją (dla dowolnej x lewa strona jest zerem, a
prawa jest równa 34).
Z równości (1) wynika, że dla wszystkimch m≠18
kandydatami na rozwiązania równania (0) są
wszystkie x
(2) x = U{2(m−1){18−m}.
Liczby postaci (2) nie są jednak rozwiązaniami, gdy są miejscami zerowymi mianownika (bo nie
należą do dziedziny). Równanie nie ma więc rozwiązań, gdy
| | 2(m−1) | | 2(m−1) | |
m· |
| −2 = 0 lub 9· |
| − m = 0 |
| | 18−m | | 18−m | |
(zamiast x do jednego z czynników mianownika postawiamy liczbę (2) − przyrównujemy wynik do
zera).
Rozwiązanie tych równań powinno dać właściwą odpowiedź (dla pierwszego rozwiązaniami są −3
√2
i 3
√2, drugiego nie liczyłem.
13 sty 16:54
PW: Poprawka techniczna: w (2) brakło jednego nawiasu i nie widać, że (2) jest ułamkiem, dalej jest
dobrze.
13 sty 16:58