Wyznacz ZB funkcji.
PanKarp: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= √lg(cos 2πx).
Znam rozwiązanie tego zadania, jednak proszę o wytłumaczenie dlaczego dziedzina tej funkcji są
liczby całkowite, a nie rzeczywiste, i dlaczego zbiorem wartości jest f(D)=0, a nie przedział
od 0 do 1. Odpowiedzi takie są pod zadaniem 540 ze zbioru Kielbasy z 2009r.
13 sty 14:50
Gray: To jest funkcja stała równa 0. Wyznacz dziedzinę, a zrozumiesz co i jak.
13 sty 14:58
PW: Wskazówka: logarytm liczby u przyjmuje wartości ujemne dla
0 < u < 1,
a więc u = cos2πx musi być dodatni i co najmniej równy jedynce (żeby można było liczyć
pierwiastek)..
13 sty 15:16