Logarytmy
kolo: log9 (5)*log25 (27)=?
9 i 25 to podstawy logarytmów jakieś pomysły?
13 sty 13:14
Bogdan:
a nie potafisz tego zapisać tak, jak trzeba, czyli tak log9 5 * log25 27 ?
13 sty 13:16
J:
| | 1 | |
skorzystaj z twierdzenia o zmianie podstawy logarytmu ..log95 = |
|
|
| | log59 | |
13 sty 13:17
Bogdan:
Tu, obok pola tekstowego masz prostą instrukcję o sposobie zapisywanie wyrażeń
matematycznych
13 sty 13:18
J:
| | 1 | |
druga wskazówka: log2527 = |
| log527 |
| | 2 | |
13 sty 13:19
kolo: Nie za bardzo,ale to nie jest istotne. Od czego tutaj zacząć?
13 sty 13:19
J:
..masz już dwie wskazówki ..
13 sty 13:20
kolo: dalej nie wiem jak to rozwiązać
13 sty 13:24
J:
| | 1 | | log527 | |
= |
| * |
| = ... a teraz ...? |
| | 2 | | log59 | |
13 sty 13:26
kolo: właśnie tak to rozpisałem i wychodzi mi 12*log53 i nie wiem co dalej?
13 sty 13:30
Eta:
Jeden ze sposobów
| | log5 | | log27 | | log5 | | 3log3 | |
log95*log2527= |
| * |
| = |
| * |
| =...... |
| | log9 | | log25 | | 2log3 | | 2log5 | |
| | 1 | | 3 | |
lub |
| log35* |
| =......... |
| | 2 | | 2*log35 | |
13 sty 13:31
J:
..to Ci źle wychodzi ..
13 sty 13:33
kolo: Dzięki Eta
13 sty 13:34
13 sty 13:34
kolo: Nie
13 sty 13:38