Kombinatoryka
ALi: Na przyjęcie przyszła pewna liczba osób, przy czym każdy witał się z każdym. Ile było osób na
przyjęciu, jeśli nastąpiło 45 powitań.
Bardzo proszę o pomoc.
Myślałem aby napisać 2 nad x = 45 ale nie wychodzi mi
21 lis 16:58
21 lis 17:04
ALi: a możesz mi powiedzieć jak to obliczyłeś?
21 lis 17:06
ALi: nie umiem tego równania rozwiązać
21 lis 17:06
Mateusz: ok
21 lis 17:07
Mateusz: | | n(n−1) | |
=45 => |
| = 45 => n2−n−90 = 0 => rozwiązujesz równanie kwadratowe i po sprawie |
| | 2 | |
21 lis 17:10
ALi: ok dziękuje Ci bardzo
21 lis 17:11
ALi: a jeszcze pytanie. dlaczego w nawiasie jest jeden a nie dwa ?
21 lis 17:13
tasupper: ∉⇔←∫∊∊∊∊Ωππ mondrosc polciczyvc do kwadratowej dwojki
3 gru 19:54