Równania
Maths: Witam, mam problem z tymi zadaniami
1.Oblicz x2 + 1/x2, gdy x3 + 1/x3 = 52
2. Oblicz x2 1/x2 gdy x3 − 1/x3 = 18
13 sty 12:40
Eta:
1/
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3+ |
| = (x+ |
| )3−3(x+ |
| )=52 |
| | x3 | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x+ |
| = t , t3−3t−52=0 ⇒(t−4)(t2+4t+13)=0 ⇒ t=4 , to x+ |
| =4 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x2+ |
| = (x+ |
| )2−2= 16−2=14 |
| | x2 | | x | |
2/ podobnie
13 sty 12:50
AS: Wykorzystaj wzory
a3 + b3 = (a + b)*(a2 − a*b + b2)
x2 + 1/x2 = (x + 1/x)2 − 2
13 sty 12:52
Eta:
Miał "problem" : napisał .... przepisał! i ni be, ni me .... poszedł sobie
13 sty 16:17
Math: No właśnie zastanawiam się nad pewnym momentem:
Skąd z tego −> t3−3t−52 zrobiło się (t−4)(t2+4t+13), bo to chyba nie ze wzoru skróconego
mnożenia, prawda?
13 sty 22:12
Eta:
t3−3t−52=0 , W(4)= ...=0
podziel (t3−3t−52) : (t−4) =.......... = t2+4t+13
13 sty 23:13