matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy ktoś mógłby sprawdzić mi czy dobrze licze
diablo:
Zad.1 Z definicji policzyć pochodne następujących funkcji w punkcie a =1: f(x) = 1/x Mój wynik to : −1
13 sty 12:36
J:
1
f'(x) = −
i f'(1) = − 1 ...
x
2
13 sty 12:38
Janek191:
Wynik dobry ale czy obliczenia dobre ?
13 sty 12:39
diablo:
Dziekuje
Moje obliczenia to f(1)=[(1/1+h)−1]/h lim h→0 [(1/1+h) − (1/1+h)]/h = [(1−1−h)/(1+h)]/h = lim h→0 −h(1+h)/h = −1
13 sty 12:45
Mila:
f(1+h)−f(1)
lim
h→0
=
h
1
−1
1+h
=lim
h→0
=
h
1−1−h
1+h
=lim
h→0
=
h
−h
=lim
h→0
=−1
(1+h)*h
13 sty 14:41