f
a: Całka oznaczona:
po obliczeniu całki nieoznaczonej wychodzi: 9*x
1/2 + x − x
1/2 + C
po podstawieniu:
[9*
√4 + 4 −
√4] − [9
√1 + 1 −
√1] = 18 + 4 − 2 − 9 − 1 + 1 = 11
a w odpowiedziach mam wynik 23, błędu u siebie nie widzę. Mógłby ktoś sprawdzić czy wyjdzie mu
taki sam wynik ?
13 sty 11:09
asdf: tez u ciebie bledu nie widze − bo go nie wypisales/as
13 sty 11:17
Ditka:
całka wychodzi mi
3x32+x−x!2+C
13 sty 11:19
J:
..dla mnie wynik 11 jest prawidłowy ...
13 sty 11:22
a: zaraz rozpisze jak robiłem.
13 sty 11:22
J:
| | 9 | | x | | 9 | | 9 | |
@Dietka ... |
| ∫ |
| dx = |
| ∫√xdx= |
| *2√x = 9√x .. |
| | 2 | | √x | | 2 | | 2 | |
13 sty 11:24
a: już widzę błąd u siebie
13 sty 11:24
J:
...całkę masz policzoną dobrze ...
13 sty 11:24
a: | | 27 | |
ta pierwsza całka = |
| *x3/2 |
| | 2 | |
13 sty 11:28
a: to coś nie tak chyba nadal
13 sty 11:28
J:
..zaćmiło mnie ...

przepraszam ...
Ditka napisała prawidłową całkę ...:
13 sty 11:32
Ditka:
@J
| | 1 | |
(9√x)'=9*1/(2√x)=92* |
| a nie 92*√x |
| | √x | |
13 sty 11:35
Ditka:
ok
13 sty 11:35