własności miarowe figur
ankul112: mam do rozwiązania zadanie i wogole niewiem o co w nich chodzi

Ile procent pola kwadratu zajmuje pole wpisanego w niego koła?Ile procent obwodu koła liczy
obwód wpisanego w nie kwadratu?
Jak rozwiązać to zadanie proszę o pomoc .
21 lis 16:47
ja:

P
k=πr
2
P
kw=(2r)
2=4r
2
P
k/P
kw=πr
2/4r
2=π/4 (r
2 się uprości)
ponieważ π≈22/7
P
k/P
kw≈22/7*1/4 = 22/28 = 11/14≈0,78571428571428571428571428571429≈0,79=79%
21 lis 17:08
ja:

d=a
√2
r=1/2 d = a
√2/2
P
kw= a
2 P
kw − pole kwadratu
P
k = π(a
√2/2)
2 P
k − pole koła
P
k = π 2a
a/4 =πa
2/2
P
kw/P
k =a
2 / (πa
2/2)
P
kw/P
k =a
2 * 2/πa
2
P
kw/P
k = 2/π π≈22/7
P
kw/P
k ≈2/(22/7) = 2* 7/22 = 14 / 22 = 7 /11
P
kw/P
k ≈ 0,63636363636363636363636363636364 ≈ 0,64 = 64%
21 lis 17:23
ja: Powodzenia
21 lis 17:24