| 2x2+x | 1x + 2 | |||
( | : | −1 ) ma ktoś pomysł na to? | ||
| 1−x2 | 1x + 1 |
| 1 + 2x | ||
II ułamek zapisz w postaci : | ||
| 1 + x |
| x*( 2 x + 1) | ||
I ułamek zapisz w postaci: | ||
| ( 1 − x)*( 1 + x) |
| 1 + 2x | ( 1 − x)*( 1 + x) | |||
.... = | * | − 1 = 1 − x − 1 = − x | ||
| 1 + x | 1 + 2x |
| 2x2+x | 1/x+1 | ||
* | −1 ten nawias jest niepotrzebny gdyzi tak musisz najpierw | ||
| 1−x2 | 1/x+2 |
| 1+x | ||
U{1/x+1}= | ||
| x |
| 1+2x | 1+x | 1+2x | 1+x | x | 1+x | |||||||
U{1/x+2= | Teraz | : | = | * | = | |||||||
| x | x | x | x | 1+2x | 1+2x |
| x(2x+1) | 1+x | |||
Teraz | * | −1= Zobacz co mozna uproscic i od tego odejmuj ta | ||
| (1−x)(1+x) | 1+2x |
Zobaczysz do mojego zadanka ?
najpierw odejmowanie w nawiasie
| 2x2+x | 1+2x | 2x2+x | 1+2x−1+x | ||||
: ( | −1)= | : ( | ) Nie | ||||
| 1−x2 | 1+x | 1−x2 | 1+x |
| 1 + 2 x − ( 1 + x) | ||
W nawiasie powinno być ( | ) | |
| 1 + x |
| 1+2x | 1+2x | 1+x | 1+2x−(1+x) | ||||
−1= | − | = | (czasami nie warto sie spiszyc i | ||||
| 1+x | 1+x | 1+x | 1+x |
| 2x+1 | ||
czy wynik to | ||
| 1−x |
| x | ||
Wynik w nawiasie | ||
| 1 − x |
| 2x2+x | x | 2x2+x | 1+x | ||||
: | = | * | = | ||||
| 1−x2 | 1+x | (1−x)(1+x) | x |
| 2x2+x | x(2x+1) | 2x+1 | |||
= | = | tak mi wyszło | |||
| x−x2 | x(1−x) | 1−x |
| x(2x+1) | 1+x | 2x+1 | ||||
dalej = | * | = po skroceniu = | ||||
| (1−x)(1+x) | x | 1−x |
przez jeden głupi minus z 4 razy rozpisywałem zadanie
Przerabiam teraz LIczby wymierne i niewymierne na osi