liczby wymierne na osi
5-latek: | | k | | k+1 | |
Oblicz dlugosc odcinka na osi liczbowej ktorego konce maja wspolrzedne |
| i |
| |
| | n | | n | |
czy odcinek ten zawiera jeszce inne punkty wymierne . Jesli tak to wymien kilka z nich .
| | k | | k+1 | | 1 | |
Dlugosc odcinaka | |
| , |
| |= | |
| | |
| | n | | n | | n | |
tutaj dalej nie wiem czy podsatawiac jakies konkretne liczby ? czy moze inaczej to nalezy
rozwiazac
13 sty 11:02
asdf:
bez liczb,
| k+1/4 | | k+1/3 | | k+1/2 | | k+99/100 | |
| , |
| , |
| , ... |
| |
| n | | n | | n | | n | |
13 sty 11:23
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
Jeżeli n ∊ ℕ+ i k ∊ ℂ to I |
| I = |
| |
| | n | | n | |
Tak odcinek ten zawiera inne punkty wymierne.
13 sty 11:27
Janek191:
Np.
| 2 k | | 2 k + 1 | | 2 k + 2 | |
| < |
| < |
| |
| 2n | | 2n | | 2n | |
13 sty 11:29
5-latek: Czesc Wam
asdf To ze koniec przedzialu chodzi mi o licznik bedzie sie zblizal do 1 to rozumiem
tak samo jak moze byc (k+U{999}[1000} chyba moze byc?
| | 1 | |
ale nie rozumiem dlaczego napisales liczniku k+ |
| (czy moze dalej w lewo k+1/5 ,k+1/6 itd |
| | 4 | |
ma byc ?
13 sty 11:37
asdf: obojetnie jakie liczby, byle z przedzialu (0,1).
| | | |
aha..., np. |
| to nie jest konkretna liczba.. |
| | n | |
13 sty 11:42
Janek191:
| | k | |
Coś asdf przedobrzył  Mamy liczby wymierne zapisane jako ułamki postaci |
| |
| | n | |
Ułamek można zawsze rozszerzyć − np. ja rozszerzyłem ułamki przez 2.
13 sty 11:45
asdf: co przedobrzylem?
a szczerze to nie wiem, jeszcze spie, moze cos tam jest, juz nie chce mi sie myslec ;
13 sty 11:49
5-latek: Janek
To co napisal
asdf to rozumiem
Mozesz swoje rozumowanie (tzn o tym rozsezaniu pokazac na konktretnym przykladzie
bardzo proszse
13 sty 11:50
Janek191:
więc
| 3 | | 6 | | 7 | | 8 | | 4 | |
| = |
| < |
| < |
| = |
| |
| 5 | | 10 | | 10 | | 10 | | 5 | |
| | 3 | | 4 | | 7 | |
czyli pomiędzy ułamkami |
| i |
| znajduje się ułamek |
| . |
| | 5 | | 5 | | 10 | |
| | 3 | | 4 | |
Oczywiście takich ułamków między |
| i |
| jest nieskończenie wiele  |
| | 5 | | 5 | |
13 sty 11:53
Janek191:
A o co chodziło asdf − owi , to nie wiem
13 sty 11:54
5-latek: | | 3 | | 9 | | 10 | | 11 | | 12 | | 4 | |
ale np |
| = |
| < |
| < |
| < |
| = |
| |
| | 5 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 5 | |
Bardzo mi pomogles
13 sty 11:59
asdf: a o co chodziło Janek191−owi, to nie wiem
13 sty 11:59
Janek191:
To źle
13 sty 12:03
5-latek: O tym to chyba teraz studemci matematyki sie ucza
13 sty 12:06
Janek191:
O czym ?
13 sty 12:07
asdf: inaczej: wiem o co Janek Tobie chodzi, ale nie wiem jaki blad widzisz u mnie...
13 sty 12:08
Janek191:
Po co te ułamki w liczniku ?
| | k | |
Liczby wymierne są zapisane w tym zadaniu w postaci: |
| i pytają |
| | n | |
| | k | | k + 1 | |
o odcinki na osi liczbowej o końcach |
| i |
| i to wszystko  |
| | n | | n | |
13 sty 12:14
5-latek: Ze zbior liczb wymiernych jest gesty ale nie wypelnia tez calej osi liczbowej wiec jeszce sa
liczby niewymierne (o ktorych bede sie uczyl pozniej
Potem mowimy ze zbior licz R jest ciagly . O tym Janek
13 sty 12:17
asdf: | | k | | | |
oj Janek...jest cos w postaci |
| , ale tez moze byc w postaci |
| |
| | n | | n1 | |
itd...wszystko sie da skrocic, czasem nie warto szukac bledu u kogos, byle tylko samemu miec
racje (coraz czesciej widze takie cos na tym forum...)
13 sty 12:22
Janek191:
Koniec dyskusji
13 sty 12:40