Całka. Pomoc w sprawdzeniu wyniku.
Koszykarz: Chciałbym byście pomogli mi zweryfikować wynik pewnej całki:
∫ arctg(p(x))dx
liczę to metodą przez części: podstawiam za u:= arctg(√x), a za v' := 1
wynik moich obliczeń to: x*arctg(√x) − x +ln(x+1)
zawsze sprawdzam wynik za pomocą Wolframa (x+1)*arctg(√x) − √x
13 sty 08:22
Koszykarz: troszkę źle wpisałem.
Całka to ∫arctg(√x)
13 sty 08:23
J:
.prawdopodobnie nie uwzględniłeś faktu,że:
v' = 1 v = x
| | 1 | | 1 | |
u = arctg(√x u' = |
| * |
| ....
|
| | 1+x | | 2√x | |
| | 1 | |
... = x*arctg(√x) − ∫ |
| dx .. i teraz podstawienie: t = √x ... powinno |
| | (1+x)*√2 | |
wyjść...
13 sty 08:41
J:
..w mianowniku oczywiście: (1+x)*2√x ...
13 sty 08:42
Koszykarz: Racja, nie policzyłem pochodnej z argumentu arctg. Dzięki
13 sty 08:51