Opisik
Darek: Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań danej nierówności jest przedział
(−2;0).
13 sty 00:42
pigor: ... wychodzi mi m=−1...

może być
13 sty 01:25
pigor: ..., przepraszam m=1 .
13 sty 01:26
Darek: może być

tylko jak Pan to zrobil

?
13 sty 01:50
pigor: ..., widzę to np. tak:
| 2 | |
| >m /* (x+2)2 i (*)x≠−2⇒ 2(x+2) >m(x+2)2 ⇔ |
| x+2 | |
⇔ m(x+2)
2−2(x+2)< 0 ⇔ (x+2)[m(x+2)−2]< 0 i x∊(−2;0) ⇔
⇔ m(x+2)−2= x ⇔ m(x+2)−2−x= 0 ⇔ m(x+2)−1(x+2)= 0 ⇔
⇔ (x+2)(m−1)= 0 , stąd i z (*) ⇒
m=1 . ...
13 sty 02:11
Darek: Ciężko mi zrozumieć co się z czego bierze
13 sty 20:55
Darek: Wytłumaczyłby mi to ktoś?
14 sty 00:08
Bogdan:

Proponuję takie rozwiązanie:
| | 2 | | mx + 2m − 2 | | | |
m − |
| < 0 ⇒ |
| < 0 ⇒ |
| < 0 |
| | x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | |
Przechodzimy do nierówności równoważnej:
| | 2 | | 2 | |
m(x + 2 − |
| )(x + 2) < 0, x1 = −2 + |
| , x2 = −2 |
| | m | | m | |
x∊(−2, 0), przypadek m < 0 nie zachodzi.
14 sty 07:42