Proste zadanko
Mariusz: Witam. Sprawdź czy z odcinków o długościach a,b,c można zbudować trójkąt:
a=2x b=5x c=7x
Proszę o pomoc
21 lis 16:36
Godzio: 2x+5x>7x
7x>7x wiec nie mozna
21 lis 16:41
Godzio: a+b>c
a+c>b
c+b>a
a tu nam niespelnia
a+b>c bo a+b=c
21 lis 16:41
AS: Graficznie i rachunkowo
Jeżeli a + b > c i a + c > b i b + c >a to można
Rachunkowo
Obliczyć p = (a + b + c)/2
Jeżeli p − a > 0 i p − b > 0 i p − c > 0 to można.
np. a = 7 , b = 12 , c = 11 , p = (7 + 12 + 11)/2 = 15
Ponieważ p − a = 15 − 7 = 8 > 0 i p − b = 15 − 12 = 3 > 0 i p − c = 15 − 11 = 4 > 0
z tych elementów można zbudować trójkąt
Z boków a = 20 , b = 11 , c = 5 nie można zbudować,bo
p = (20 + 11 + 5)/2 = 18 i p − a = 18 − 20 = −2 < 0
21 lis 17:43
Mariusz: W tym zad nie wiedzialem co mam zrobic z tymi iksami 2x 7x czyli widze ze normalnie sie oblicza
tak jak by byly same cyfry 2 7 a i jeszcze jedno Godzio a jak to dokladnie jest 7x>7x czyli
juz nie moze być, ? bo ja myślałem ze jak sa takie same wartosci to bedzie podstawa tylko inna
a trojkat bedzie równoramienny
21 lis 18:24