Wyrażenia algebraiczne - kilka przykładów do objaśnienia (nie wyliczenia!)
StrapionyHuman: Witam! Mam problem z wyrażeniami algebraicznymi. Orłem nie jestem, a potrzebuję zdać sprawdzian
aby zaliczyć semestr, jednak moja prośba nie polega na obliczeniu za mnie zadań, to byłoby
nieuczciwe. Chciałabym, żeby ktoś mi wyjaśnił co mam zrobić w poszczególnych przykładach aby
wiedzieć jak mam sobie poradzić z podobnymi na sprawdzianie. Wiem, że jest dosyć późno ale
warto mieć nadzieję.
zad.1
(−1−p)
2−(1−p)
2 ; gdzie p=
√2
Obliczyłam to za pomocą wzoru skróconego mnożenia, po skróceniu wyszło mi 0...
zad.2 Doprowadź do najprostszej postaci:
P(x) = x
3−x
2−x+1
Tutaj z kolei zrobiłam tak : x
2(x−1)(x+1)=(x−1)(x
2−1)=(x−1)(x−1)(x+1)=(x−1)
2(x+1)
Zadanie było zrobione błędnie, nie do końca rozumiem dlaczego.
zad.3 Skróć wyrażenie:
4x2+12−727x+6+x2
Nie mam pojęcia co tutaj zrobić, wyszło mi
4x(x+3x)−727x+6+x2 ale dalej nie wiem co
zrobić, zwłaszcza z tym na dole, bo podejrzewam, że górę mogłabym skrócić (4 i 72) ale nie
wiem czy dobrze kombinuje.
Z góry dziękuję za objaśnienie.
Tadeusz:
3)
Proponujesz bardzo "oryginalne" skracanie −

Tylko nie próbuj tak n sprawdzianie.
Wielomiany licznika i mianownika doprowadź do postaci iloczynowej (Δ itd ...)
Dziedzina ... i potem skracaj ...