Maturka
Mesj: Witam. Jak graficznie rozwiązywać nierówności....?
Przykład : |2x−2x−4|>4
12 sty 22:54
Eve: | 2x−2 | | 2x−2 | |
| >4 i |
| <−4 |
| x−4 | | x−4 | |
12 sty 22:58
Mesj: To akurat wiem. Nie wiem co robić dalej.
12 sty 23:02
5-latek: Jesli wiez to dlaczego nie napisales ?
12 sty 23:06
Mesj: | | 6 | | 6 | |
Mogę napisać żaden problem. Teraz: |
| +2>4 i |
| +2<−4 Poprawnie? Co dalej? |
| | x−4 | | x−4 | |
12 sty 23:10
5-latek: mnozymy obie strony nierownosci przez kwadrat mianownika(wiemy wtedy ze nie mnozymy przez
liczbe ujemna
(2x−2)(x−4)>4(x
2−4) dalej Ty
Tak samo rozwiaz druga nierownosc
12 sty 23:11
Mesj: x2−11x+28>0 i co teraz mam to narysować?
12 sty 23:23
5-latek: Pokaze CI jak rozwiazywac takie nierownosci
| | a | | |a| | |
Znasz zapewne taka wlasnosc wartosci bezwzglednej | |
| |= |
| |
| | b | | |b| | |
Wiec nasza nierownosci wyjswciowa rozpiszmy tak
| |2x−2| | |
| >4 dla x nie rowna sie 4 |
| |x−4| | |
Poniewaz dla xnie rowna sie 4 |x−4| jest zawszae dodatnia to mozemy obie strony
nierownosci pomnozyc przez |x−4| i dostaniemy
|2x−2|>4|x−4| a takie nierownosci to juz potrafisz rozwiazywac (czyli przedzialy i jedziesz
12 sty 23:25
Eta:

Miało być
graficznie
x≠4
| | x−1 | | 3 | |
2| |
| |>4 ⇒ [f(x)]]= 1+ |
| |
| | x−4 | | x−4 | |
g(x)= |f(x)| i
h(x)=2
| |x−1| | |
| = 2 ⇒ |x−1|=2|x−4| ⇒ x−1=2x−8 v x−1= −2x+8 |
| |x−4| | |
x= 7 v x=
73
| | 7 | |
odp : x∊( |
| , 4) U (4,7) |
| | 3 | |
12 sty 23:33
Eta:
Ta niebieska część hiperboli po prawej nad osią ma być czerwona
12 sty 23:34
Mesj: Bardzo dziękuję
12 sty 23:36
Eta:
Widzisz błąd ? x= 7 v x−1=−2x+8 ⇒ 3x=9 ⇒ x=3
popraw odp: ............
12 sty 23:48